Najave i novosti

5 lipnja 2022

Uskoro poticaji za električne automobile

Uskoro poticaji za električne automobile

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priopćio je službene informacije da ovogodišnji natječaj za subvencioniranje kupovine električnih vozila započinje 27. lipnja 2022., a tjedan dana prije bit će objavljen Javni poziv u kojemu će biti potvrđeni svi detalji natječaja. Za razliku od prošle godine, dodatno je povećan ukupan iznos sredstava za fizičke i pravne osobe na gotovo 103,3 milijuna kuna.

Za električna vozila M1 i N1 kategorije (vozila za prijevoz putnika do najviše 8 sjedala i dostavna vozila do 3,5 tone) osigurano je 70.000 kn ili do 40 posto vrijednosti vozila, a za plug-in hibride do 40.000 kn.

Za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli s dva, tri ili četiri kotača) omogućeno je 20.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila. Također, s maksimalno 400.000 kn sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2 i M3 s električnim pogonom (vozila za prijevoz putnika ili teretna vozila do 5 tona ili više).

 

 

Image by Mikes-Photography from Pixabay

Pravo na sredstva Fonda u sklopu provedbe mjere mogu ostvariti isključivo:

  • punoljetne fizičke osobe (građani)
  • fizičke osobe (obrtnici i slobodna zanimanja), trgovačka društva i ustanove izvan javnog sektora, vjerske zajednice, te neprofitne organizacije, osim udruga i zadruga, koje imaju prebivalište na području Republike Hrvatske

Pravo na sredstva Fonda ne mogu ostvariti poduzetnici koji obavljaju djelatnost cestovnog prijevoza tereta za najamninu i naknadu za sufinanciranje kupnje vozila N kategorije za cestovni prijevoz tereta.

Provedba dodjele bespovratnih sredstava za kupnju ekoloških vozila provoditi će se po proceduri koja je uvedena lani, a pokazala se kao efikasnija od dotadašnje prakse famoznog „najbržeg prsta“. Novim sustavom građani i pravne osobe na javni poziv više se ne prijavljuju neposredno, već putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Republici Hrvatskoj.

Trenutno je objavljen Javni poziv za iskaz interesa proizvođačima  predstavničkim uredima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila na području Republike Hrvatske koji su zainteresirani da energetski učinkovita vozila koja proizvode odnosno vozila proizvođača koja zastupaju budu uključena u provedbu mjere poticanja kupnje energetski učinkovitih vozila i koji će biti uključeni u provedbu aktivnosti u sklopu mjere.

Fond će na dan objave Javnog poziva za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila javno objaviti listu prijavljenih zastupnika, vozila i prodajnih mjesta na mrežnim stranicama Fonda koji ulaze u provedbu mjere. Na njihovim prodajnim mjestima građani i pravne osobe dobit će ponudu za vozilo i trgovci će za njih obaviti prijavu za poticaje.

Oni koji žele poticaje i dalje će morati biti brzi, odnosno pripremiti se prije objave javnog poziva, što znači proučiti ponudu vozila za koja mogu aplicirati za potpore i koja se nude na našem tržištu.

Procedura nakon uspješne rezervacije poticaja je, dakle, poput lanjske. Kupac će biti dužan uplatiti minimalni predujam od 7% traženih sredstava Fonda, primjerice ako se traži poticaj od 70.000 kuna, trgovcu će morati uplatiti 4900 kuna. Rok isporuke i korištenja poticaja bit će devet mjeseci od odobrenja sufinanciranja.

 

Print