Najave i novosti

5 listopada 2021

U GRADSKOM PARKU U subotu, 9. 10., izložba gljiva ivanečkih šuma, pas tartufar, gljivarski kotlić, podjela lipa

U GRADSKOM PARKU U subotu, 9. 10., izložba gljiva ivanečkih šuma, pas tartufar, gljivarski kotlić, podjela lipa

U subotu, 9. listopada, u gradskom parku Ivanec prvi put će se održati velika izložba gljiva ivanečkoga kraja, uz bogat popratni program za sve posjetitelje, velike i male.

Izložbu organiziraju Grad Ivanec, Gljivarsko društvo Ivanec, Turistička zajednica grada Ivanca i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec d.o.o.

Manifestacija traje cijeli dan, od 9 do 18 sati. U tom vremenu svi posjetitelji moći će razgledati izložbu gljiva ubranih u šumama ivanečkoga kraja – jestivih, nejestivih, otrovnih, ljekovitih i zaštićenih.

Svi koji žele više saznati o gljivama i njihovim svojstvima moći će to učiniti uz pomoć  determinatora koji će sve zainteresirane građana u dva navrata – u 9.30 te u 15 sati -  povesti u organizirani obilazak te zastati kod svake gljive i iznijeti njena svojstva.

Gljive će determinirati licencirani stručnjaci Zvonko Turčin, Neven Ferenčak i Josip Levanić.

Na licu mjesta očekuje vas i gljivarski kotlić spravljen od više vrsta gljiva, koji ćete moći kušati uz simbolični novčani prilog.

 

Pripremat će ga kuhari Gljivarskog društva Ivanec, a sav prikupljen prilog namijenjen je nabavi mikroskopa za potrebe rada društva.

Očekuje vas i promatranje uzoraka gljiva pod mikroskopom te razna iznenađenja za klince i klinceze.

Svi zainteresirani građani pozvani su da se u 13 sati odazovu još jednoj zanimljivosti - pokaznoj edukacijskoj potrazi za tartufima uz pomoć psa tartufara (OPG Hrvoić i dipl. ing. Mario Vlašić).

Očekuje se i sudjelovanje pojedinih OPG-ova ivanečkoga kraja koji će na štandu ponuditi svoje proizvode.

Sve građane koji su se predbilježili za stabalce klonirane ivanečke lipe pozivamo da ih preuzmu istog dana u vremenu od 9.30 do 13 sati.

Podjela će biti organizirana s kamiona koji će biti parkiran na ulazu u ivanečki park, kod stare ivanečke lipe. Svaki građanin dobit će i prigodan poklon Grada.

Ova lijepa manifestacija novi je doprinos Grada, ivanečkih udruga i tvrtki te svih građana Ivanca obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja.

Posebno pozivamo sve učitelje i profesore (priroda i društvo, biologija i dr.) da s učenicima razgledaju izložbu.

Jednako tako su svi roditelji, bake i djedovi pozvani da u park u subotu dovedu djecu i mališane te da svi zajedno u njemu provedu poučan i zabavan dan.

Na obilazak izložbe pozvane su i sve ivanečke i gostujuće udruge, osobito planinarska društva te izletnici i planinari koji se vikendom u povećanom broju upućuju na vrh Ivančice.

Ova manifestacija provodi se u sklopu pojačanih aktivnosti na brendiranju Ivanca kao Planinarskog grada. Supokrovitelj manifestacije je Radio Sjeverni FM

Documents to download

Print