Najave i novosti

9 veljače 2021

POČELA PROVEDBA EU PROJEKTA VRIJEDNA 527.177 KN Edukacija za 4 osobna asistenta za članove Ivanečkog sunca

POČELA PROVEDBA EU PROJEKTA VRIJEDNA 527.177 KN Edukacija za 4 osobna asistenta za članove Ivanečkog sunca

Edukacijom koju je za četiri osobna asistenta za korisnike Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce danas održala predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama mr. sc. Mirjana Jakovčev, počela je provedba EU projekta vrijednog 527.177,12 kuna. 

Riječ je o projektu „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu kojeg će četiri korisnika (iz Ivanca, Radovana, Cerja i Voće) idućih 20 mjeseci koristiti uslugu zaposlenih osobnih asistenata.

Goste, među kojima su bili i voditelj projekta mr. sc. Bruno Kobali te koordinatorica mr. sc. Nera Kovačević, dočekala je nova predsjednica Ivanečkog sunca Milena Golubić i tajnica Snježana Vuglač Rogina.

-Osobni asistenti štićenicima udruge bit će na raspolaganja 5 dana tjedno. Uvjerena sam da će njihov angažman uvelike rasteretiti njihove roditelje/skrbnike, koji su već niz godina pod kontinuiranim fizičkim i psihičkim opterećenjem, s obzirom na to da se brinu o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama kojima je potrebna skrb 24 sata dnevno – poručila je M. Golubić.

Inače, riječ je o projektu čiji je prijavitelj Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, partner na njemu je i Udruga Regoč iz Slavonskog Broda, dok je Ivanečkom suncu kompletnu logistiku u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja kao prvog koraka do prijave osigurao Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

Predsjednica M. Golubić uvjerena je da će angažman prvih osobnih asistenata u radu sa štićenicima Sunca potaknuti i druge roditelje (pogotovo iz seoskih sredina bivše općine Ivanec, kod kojih su još uvijek evidentne predrasude prema „puštanju“ osobnih asistenata u kuću) da uvide prednosti koje njihovoj djeci donosi druženje i rad s novom osobom, a koje ujedno njima samima omogućuje rasterećenje od svakodnevne zahtjevne brige o osobi s intelektualnim teškoćama.

Print