Najave i novosti

12 travnja 2022

Održan webinar o bespovratnim potporama za novoosnovana poduzeća

Održan webinar o bespovratnim potporama za novoosnovana poduzeća

Poslovna zona Ivanec d.o.o. jučer je putem svog specijaliziranog odjela Projektnog ureda za EU fondove, organizirala webinar o novootvorenom javnom pozivu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Riječ je o  jednom od dva trenutno raspisana poziva za poduzetnike iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.: "Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća".

Za petnaestak prijavljenih sudionika pripremljena je detaljna prezentacija raspisanog javnog poziva – uvjeti, način prijave, rokovi, potrebna dokumentacija, prihvatljivi troškovi i aktivnosti te informativni savjeti iz dosadašnje prakse kako biti uspješan kod prijave i pripremiti kvalitetan projekat.

Pitanja zainteresiranih sudionika po završetku edukacije pokazala su da su svoju priliku prepoznala poduzeća koja tradicionalno i po dosadašnjem „shvaćanju“ inovativnog poduzeća, nisu nužno iz IT sektora, već mnogo šireg i pomalo i neočekivanog spektra djelatnosti.

A to pokazuje da znanje, inovacije i visoke tehnologije predstavljaju dodanu vrijednost i preduvjet konkurentnosti na tržištu u svih sektorima.

Poziv je namijenjen  mikro, malim i srednjim poduzećima, koji se svrstavaju u novoosnovana poduzeća. Uključuje i obrtnike koji odgovaraju kriterijima novoosnovanog poduzeća te odgovaraju po razini tehnološke spremnosti  proizvoda ili usluge.

Pozivom "Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća" potiču se investicije novoosnovanih poduzeća/obrta, koja posluju minimalno 30 dana do maksimalno 5 godina, a razvijaju inovacije bazirane na znanju ili visokim tehnologijama.

Riječ je o projektima čiji se proizvodi i usluge nalaze u predkomercijalnoj fazi i zahtijevaju dodatna financijska ulaganja za dovršetak tehnološke spremnosti.

Navedeno je iznimno dobra prilika za poduzetnike/obrtnike početnike jer nisu nužni dugoročni pokazatelji pozitivnog poslovanja poduzeća/obrta.

MSP-ovima je u sklopu natječaja na raspolaganju 141 milijun kuna, a radi se o jednom od prvih poziva u novoj financijskoj perspektivi.

Svi sudionici webinara dobiti će prezentaciju za daljnje korištenje te mogućnost besplatnog  jednog dodatnog sata konzultacija - kako samostalno, ukoliko se odluče samostalno ići u prijavu, popuniti prijavne obrasce.

S obzirom na to da je trošak pripreme i prijave projekta prihvatljiv trošak za financiranje u sklopu ovog poziva, kompletnu procjenu uspješnosti i izradu projektne prijave Projektni ured za EU fondove vršit će za sve zainteresirane prijavitelje.

Osim navedenog javnog poziva, trenutno je aktualan i javni poziv „Komercijalizacija inovacija“, koji će se svim zainteresiranima predstaviti kroz individualne sastanke sa zaposlenicima Poslovne zone.

U narednom razdoblju izvršit će se analiza prihvatljivih prijavitelja s područja Grada Ivanca te će se oni kontaktirati s ciljem dogovaranja sastanka u prostorijama poduzeća.

Aktivnosti kreću u tjednu nakon uskrsnih blagdana.

Poslovna zona Ivanec stoji na raspolaganju za sve informacije te savjetovane i konzultantske usluge na oba navedena javna poziva te za izradu i prijavu prijavne dokumentacije na sljedeće kontakte: projektni.ured@ivanec.hr ili 042/645 – 435 i 042/645 – 484.

Print