Najave i novosti

8 srpnja 2021

Održan sastanak gradonačelnika s ivanečkim pčelarima – slijede mjere pomoći zbog iznimno teške pčelarske godine

Održan sastanak gradonačelnika s ivanečkim pčelarima – slijede mjere pomoći zbog iznimno teške pčelarske godine

U dvorani Poduzetničkog inkubatoru Ivanec, u srijedu 7. srpnja, održan je sastanak gradonačelnika grada Ivanca Milorada Batinića s ivanečkim pčelarima.

Sastanak je sazvan na inicijativu pčelara, a razlog je iznimno teška i izazovna pčelarska godina koju je proljetos uzrokovao jak mraz u nekoliko navrata.

Cilj sastanka bio je dogovoriti s pčelarima konkretne mjere financijske pomoći od strane Grada Ivanca, a kako bi opstale sve postojeće pčelinje zajednice, odnosno kako bi ivanečki pčelari ostali na postojećem broju košnica u narednim godinama.

Pčelari ističu kako tako tešku godinu nisu doživjeli već 30-ak godina. Naime, po prvi puta se dogodilo da pčele nemaju dovoljno meda za sebe pa se shodno tome ne može očekivati prodaja i financijska zarada od meda ove godine.

Godina je toliko teška, ističu pčelari, da neće moći pokriti ni osnovne uložene troškove.

Hitna intervencija Grada Ivanca potrebna je kako ne bi bila upitna egzistencija pčela za naredno razdoblje.

Kroz konstruktivnu raspravu i razgovor dogovorene su mjere pomoći pčelarskom sektoru pa se tako već kroz mjesec srpanj mogu očekivati prve mjere, a što se tiče financijskog raspona pomoći Grad će se voditi informacijama i subvencijama predloženima na sastanku.

Na održani sastanak odazvalo se dvanaest pčelara, a na samom početku voditeljica za pripremu i provedu EU projekta iz specijaliziranog odjela Poslovne zone Ivanec d.o.o. Ivana Plahtarić održala je prezentaciju o dostupnim mjerama za pčelare – iz nacionalnog Pčelarskog programa za razdoblje 2020. do 2022.  te ih je upoznala i s dostupnim bespovratnim sredstvima iz EU fondova za njihov sektor.

Uz gradonačelnika grada Ivanca Milorada Batinića, sastanku je prisustvovao dogradonačelnik Marko Frišćić te pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i gospodarstvo Maja Darabuš.

Print