Najave i novosti

23 ožujka 2020

Obavijest poduzetnicima o korištenju mjere za očuvanje radnih mjesta u situaciji ugroze Koronavirusom - od 23. ožujka mjera je aktivna!

Obavijest  poduzetnicima o korištenju mjere za očuvanje radnih mjesta u situaciji ugroze Koronavirusom - od 23. ožujka mjera je aktivna!

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje poduzetnicima su na raspolaganje stavili mjeru koja uključuje potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19).

Grad Ivanec, preko Poslovne zone Ivanec d.o.o. zajedno sa specijaliziranim odjelom Projektnim uredom za EU fondove  poziva sve poduzetnike čije je poslovanje pogođeno krizom da iskoriste dostupnu mjeru, a koja je u provedbi od ovog ponedjeljka, 23.ožujka 2020.

Mjeru mogu koristiti poduzetnici koji se bave sljedećim djelatnostima: pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, radno - intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije - tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj, poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave) i drugi poslodavci koji mogu dokazati negativan  utjecaj posebnih okolnosti na svoje poslovanje.

Mjera se može iskoristiti putem podnošenja zahtjeva u kojem je potrebno jasno razložiti koji segment poslovanja je pogođen nastalom krizom.

Subvencija se može iskoristiti za radnike u punom radnom vremenu, kao i za one na pola radnog vremena (o čemu ovisi i visina subvencije, a ide do 3.250,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno 1.625,00 kuna mjesečno po radniku koji radi na pola radnog vremena).

Više informacija o raspisanoj mjeri i načinu prijave poduzetnicima je dostupna na linku: http://mjere.hr/potpore-ocuvanje-radnih-mjesta-dokumentacija-obrasci/, na navedenom linku dostupni su i obrasci za prijavu te popis dokumentacije koju je potrebno priložiti.

Poduzetnici se pozivaju da se za sva specifična pitanja i nedoumice vezana uz prijavu svojeg poduzeća na raspisanu mjeru jave direktno Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Varaždinu na sljedeće kontakte: Jelena Matejak i Nikolina Trojko na broj telefona 042/401 517.

Preporuka je da svaki poslodavac samostalno ispunjava zahtjev, jer većina podataka koja se traži u obrascu, spada pod tzv. osobne podatke zaposlenika koje štiti Zakon o zaštiti osobnih podataka, no ukoliko poduzetnik procijeni da im za popunjavanje obrasca u dijelu koji se odnosi na opis i projekciju financijskih podataka poslovanja treba savjet ili pomoć kod prijave, zaposlenici Poslovne zone/projektnog ureda stoje na raspolaganju, naravno besplatno. Konzultanti Projektnog ureda s obzirom na relevantno iskustvo stečeno iz prijava na različite natječaje, mjere i javne pozive i u ovom će segmentu moći pomoći poduzetnicima da što lakše i brže, u vremenu krize, dođu do prijeko potrebnih subvencija i konkretne financijske pomoći. Rad ureda  je prilagođen uvjetima epidemije, pa se savjetovanja odvijaju putem telefona ili maila.

Iako financijska sredstva po navedenoj mjeri nisu ograničena, s obzirom na težinu i ozbiljnost situacije poželjno je reagirati promptno i iskoristiti dostupna sredstva. Zahtjevi se mogu podnositi on-line, ili poštom.

Projektni ured priprema detaljan vodič za korištenje prvog paketa Vladinih mjera, usvojenih prošlu srijedu, koji bi trebao biti dostupan na webu Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec, i poslan poduzetnicima na mail do kraja ovog tjedna, čim službeni pravilnici o korištenju budu u primjeni.

Napominjemo da je Poslovna zona ovu obavijest poslala na adrese oko 1.500 poslovnih subjekata u našoj županiji, od čega oko 350 adresa ivanečkih poduzetnika.

Ukoliko netko od poduzetnika ovu obavijest nije dobio e-mailom, a želi biti u tijeku s  obavijestima i informacijama o pripremi i provedbi gospodarskih mjera - nacionalnih i lokalnih - o kojima ćemo redovito detaljno obavještavati, neka Projektnom uredu dostavi svoju e-mail adresu i naziv tvrtke kako bi bio uvršten u bazu podataka.

Za sva ostala pitanja i pomoć poduzetnici se mogu u Projektni ured za EU fondove javiti svakodnevno na e-mail: projektni.ured@ivanec.hr ili radnim danom od 7-15 h na brojeve telefona: 042/645 – 482, 042/645-483, 042/645-484.
Print