Novosti

18 listopada 2018

Gradonačelnik M. Batinić održao sastanak s poduzetnicima s područja grada Ivanca

Gradska politika komunalnih davanja u 2019. godini, direktna pomoć poduzetnicima koju im je Grad Ivanec spreman pružiti sufinanciranjem troškova đačkih stipendija, ali i potreba daljnjeg rasterećenja doprinosa na plaće, provođenje reformi koje će omogućiti znatnije povećanje plaća radnicima s niskim primanjima u prerađivačkoj industriji kakva prevladava na području grada Ivanca i sjevera Hrvatske, daljnje ukidanje parafiskalnih nameta– sve to tek su neka od tema o kojima se razgovaralo na sastanku Poslovnog kluba Ivanec u utorak, 16. listopada. 

S obzirom na to da su u tijeku pripreme za donošenje proračuna Grada Ivanca, gradskih programa i planova za 2019. godinu, a gradska uprava u donošenju strateških dokumenata traži mišljenja i prijedloge poduzetnika, sastanak s gospodarstvenicima sazvao je gradonačelnik Milorad Batinić, a održan je pod predsjedanjem Zvonka Ernoića.

Odazvalo mu se 15 poduzetnika, a prvi put pridružili su im se i novi direktor Itasa Krešimir Trstenjak, zatim, novi ulagač u Poslovnoj zoni Ivanec – istok Mladen Brozd te direktor AP-a Varaždin Franc Harapin. 

Sam podatak da je sastanak trajao dva i pol sata te da su u kvalitetnoj raspravi poduzetnici skrenuli pažnju na niz problema koji tište realni sektor i dali konkretne prijedloge što i u kom smjeru promijeniti, pokazuje koliko je nužna i dobrodošla suradnja gradske uprave i poduzetnika.

Nakon uvodnih riječi tajnice Poslovnog kluba Lane Labaš, razgovaralo se o lokalnim temama važnim za poduzetnike. 

Pročelnik za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Stanko Rožman izvijestio je o aktualnim izmjenama i dopunama gradskih prostornih i urbanističkih planova te o politici gradskih naknada i davanja u 2019. godini. 

Pritom je naglasio da iduće godine nisu predviđena nikakva poskupljenja po pitanju komunalnih naknada i doprinosa, a neće rasti ni cijene komunalnih usluga. 

U nastavku se razgovaralo o potrebi rješavanja pojedinih infrastrukturnih problema u Poslovnoj zoni, a potom je puno rasprave izazvao Batinićev poziv poduzetnicima da artikuliraju i problemske teme vezane uz nacionalnu politiku kako bi na njih mogao upozoriti sa saborske govornice te njihove prijedloge pokušati uobličiti u konkretna zakonska rješenja. 

Što se tiče konkretnih primjedbi ivanečkih poduzetnika, zatražio je da mu ih dostave i u pismenom obliku, kako bi o njima progovorio u Saboru te kako bi za njih zatražio rješenja u resornim ministarstvima.

Također, najavio je da će u Saboru uskoro biti predstavljen nacrt direktnih i indirektnih potpora za poduzetnike i investitore, što će biti jedna od tema novog sastanka s poduzetnicima koji će biti održan još ove godine. 

Print